Bursa i Mramorno more

Gdje se nalazi grad Bursa?

Bursa je grad u sjevernozapadnoj Turskoj. Grad Bursa nalazi se u regiji Marmara. Po broju stanovnika četvrti je grad u Turskoj, ali industrijski najrazvijeniji. Grad je smješten u plodnoj dolini ispod planine Uludag koju su stari Rimljani zvali Olimp. Bursa i Mramorno more su bitne lokacije, kad je u pitanju historija Turske kao i sam turizam.

Bursa je u modernoj Turskoj centar automobilske industrije i u rangu je najindustrijaliziranih turskih gradova. Također, slovi kao jako kulturno središte, a zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad, danas je poznat i kao Yeşil Bursa, tj. „Zelena Bursa”.

Procvat doživljava u 14. stoljeću kad sultan Bejazit I podiže važne obrazovne i vjerske objekte, a tada bilježi i gospodarski bum, temeljen na tradicionalnim obrtima poput proizvodnje noževa i kočija, te na trgovini svilom (u Bursi je završavao Put svile), kojom su se bavili uglavnom stanovnici Anadolije.

Znamenitosti

Bursa i Mramorno more su posjetiocima zanimljivi iz mnogih razloga. Mauzoleji ranih osmanskih sultana su najpoznatije gradske znamenitosti, pored brojnih drugih građevina izgrađenih širom grada za vrijeme Osmanskog carstva, kao što su termalne kupke i nekoliko muzeja, uključujući bogati arheološki muzej.

Bursa se smatra rodnim mjestom Osmanskog carstva, što je potvrđeno zaštitom osam znamenitosti u gradu na jugu ove zemlje. Ova mjesta predstavljaju stvaranje urbanog i ruralnog sustava ranog Osmanskog carstva u ranom 14. stoljeću. Ona ilustriraju ključne funkcije društvenog ustroja nove prijestolnice koji se razvio oko novog građanskog centra. To uključuje komercijalne četvrti ili hanove, te külliye (vjerske i državne institucije) u kojima su integriranje džamije, vjerske škole, javna kupatila i kuhinje za siromašne, kao i mauzolej Orhana Gazije, utemeljitelja Osmanske dinastije. Jedan dio izvan povijesne jezgre Burse je selo Cumalıkızık, jedino selu ovog sustava koje predstavlja ruralnu podršku prijestolnice u njezinom zaleđu. Zbog toga su Bursa i Cumalıkızık upisani naUNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2014. god.

Zakažite obilazak

Facebook
Twitter
LinkedIn

Posljednje objave

Moderni stan u Turskoj, Rahat dom, Rahat dom nekretnine, Rahat dom stanovi, Turska, Sakarya, Karasu, Mersin, Antalya, Istanbul, Bursa, kupi stan, kupi nekretnine, kupovina nekretnine, bez kamata, rahat dom bez kamata, stanovi u turskoj, kuca u turskoj, kuca na moru, stan na rate, stan na moru, nova gradnja, more, turska, mersin nekretnine, kupovina nekretnine, nekretnine turska, sredozemno more
Brzi voz iz Istanbula za Sivas
train, railroad, transport-797072.jpg
Brzi voz iz Ankare za Izmir
nekretnine u turskoj stanovi u turskoj turska muzej nekretnine rahat dom turska historijski muzej dom u turskoj apartmani u turskoj real estate turska go turkiye visit turkiye
Lokalni arhitektonski stilovi u Turskoj
Scroll to Top